Skip to main content

In januari hebben we van Karin een mail gekregen over Jeuk op de Wildtshof. Jeuk bij de paarden dan hè, voor alle duidelijkheid 😉 Samen met onze vaste DA Rick van DAP VUG wordt er hard gewerkt aan het vinden van de oorzaak van de jeuk en natuurlijk het oplossen van het probleem.

Jeuk bij paarden is bij de meesten van ons wel bekend. We kennen allemaal het probleem van staart- en maneneczeem in de zomer. Deze jeuk wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor de beten van knutten, die al in het voorjaar actief worden. Hoe vreselijk jeuk kan zijn kunnen we zien aan de paarden die (soms tot bloedens toe) hun manen en staart afschuren. Gelukkig valt het hier op de Wildtshof met de staart- manen eczeem nog erg mee. Op dit moment is er hier maar 1 paard dat echt last van staart- en maneneczeem heeft.

IMG-20160202-WA0000

Jeuk in de winter heeft een andere oorzaak, maar is daarom niet minder heftig. In het blad “Paard en Sport” van December 2015 staat een artikel met als titel “Jeuk in de winter” geschreven door  Marianne Sloet (Specialist inwendige ziekten Paard, Universiteitskliniek Utrecht). Hierin geeft zij aan dat jeuk in de winter vooral veroorzaakt wordt door parasieten aan de buitenkant van het paard (ectoparasieten). In Nederland zijn dat met name luizen en mijten. Zowel in de zomer als in de winter kunnen ook aarsmaden jeuk veroorzaken bij paarden. Een andere oorzaak die Marianne Sloet noemt van jeuk in de winter wordt “atoptie” genoemd. Over atoptie is nog weinig bekend, maar het wordt omschreven als een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen zoals schimmels of bepaalde planten. Begin dit jaar wordt door de Universiteitskliniek een onderzoek gestart naar dit probleem bij paarden.

IMG_20160202_130717

Er wordt dus op verschillende fronten gezocht naar de oorzaak en een oplossing voor jeuk bij paarden. Na de mail van Karin over jeuk bij de paarden weten we inmiddels alweer iets meer. In het totaal zijn er op de Wildtshof 24 paarden die jeuk hebben. Na onderzoek door Rick, zijn er 15 paarden gevonden met ectoparasieten en van die 15 paarden hadden er 6 ook nog aarsmaden. Van 2 paarden wachten we nog op de uitslag van het onderzoek. In het totaal zijn er 13 paarden gevonden met Aarsmaden. Deze paarden worden op dit moment behandeld met Dectomax injectie (ectoparasieten) en StrongidP (aarsmaden). Er is voor deze behandeling gekozen omdat het wassen van paarden in de winter toch wel bepaalde risico’s met zich meebrengt.

IMG_20160202_130817

Karin legt alles zorgvuldig vast in de Medische database. Zo kan er na verloop van tijd gekeken worden welke paarden gevoelig zijn voor parasieten en alergiëen. De oudere paarden en de paarden met PPID (Cushing) lijken bijvoorbeeld al veel gevoeliger voor jeuk dan de niet PPID paarden (van de 30 paarden met PPID hebben er 17 jeuk). Ook valt het op dat er juist geen jeuk voorkomt in de groep Jonge Ruinen en ook niet bij in groep Merries. Door zorgvuldig  te registreren wie, wat en wanneer, kan als het goed is straks bepaald worden welke behandeling aanslaat en welke niet. Geen echt wetenschappelijk onderzoek op de Wildthshof, maar wel een heel praktisch onderzoek. Hopelijk helpen de bevindingen van dit jaar dan weer om volgend jaar sneller en effectiever in te grijpen als die vreselijke jeuk de kop weer op steekt.

 

 

One Comment

  • Sylvia Simon schreef:

    Hoi,
    fijn om te lezen hoe het goed aangepakt wordt en vooral ook onderzocht.
    Heb alleen een vraag/idee…wellicht is het mogelijk om nieuwkomers in tijdelijke quarantaine te plaatsen bij aankomst, zoals bij sommige stallen ook al gebeurt.
    Zo kan je besmetting (dus niet zomerjeuk ,van luizen bijvoorbeeld, eigenlijk alles wat maar besmettelijk is)) ook voorkomen.:-).Het is toch een groot aantal paarden in groepsverband dag en nacht en dus is besmetting ook meer voor de hand liggend.
    Ik dacht… ik denk even mee. :-).

    groetjes Syvia

Leave a Reply