Skip to main content

Vroeger was het normaal dat paarden die niet meer ingezet konden worden voor het werk naar de slacht gingen of een spuitje kregen. Boeren hadden de paarden nodig voor het werk op het land en als ze hier te oud voor werden was het voor de boeren onmogelijk deze paarden te houden omdat dit te veel geld kostte. Later werden paarden steeds meer en meer gebruikt voor de sport en steeds minder gezien als ‘gebruikersvoorwerp’.

Fam de Wildt heeft altijd een agrarisch bedrijf gehad. Rond 1993 hebben ze het roer omgegooid. In de bestaande schuren werden boxen geplaatst en hiermee startten ze een bejaardentehuis op voor paarden en pony’s, genaamd de Wildt’s Hof. Hiermee waren ze destijds een van de weinige plekken waar paarden heen konden om hun oude dag te slijten. De stallen stroomden dan ook snel vol en uiteindelijk boden ze onderdak aan zo’n 70 oude paarden en pony’s. Doordat Fam de Wildt een leeftijd bereikten waarop al het lichamelijke werk toch wat moeilijkheden met zich meebracht, kwam het bedrijf in 2006 te koop te staan. Tussen de vele reacties die hierop kwamen waren weinig echt serieuze mensen. Totdat uiteindelijk in 2008 Paul en Karin Jefferson reageerden.

 

Paul en Karin hebben altijd 24/7 bedrijven gehad en veel personeel, en zo’n continu bedrijf en personeel wilde ze niet meer. Paul wilde graag een landgoed creëren om daarop zijn eigen landhuis te bouwen en Karin wilde haar paarden aan huis. Ze hadden gereageerd op de Wildt’s Hof omdat de locatie perfect was en er veel grond bij zat. Het bedrijf wilden ze niet voortzetten en dat zou dus stoppen. Voor de 70 paarden er toen stonden werd een ander onderkomen gezocht. Voor ongeveer de helft was dit succesvol. De overige paarden zou Karin de winter door helpen en die zouden daarna een ander plekje zoeken.

De dag dat Paul en Karin hun intrek in Uddel namen lag er een dood paard in de wei, uitgehongerd. Helaas was dat niet het enige paard dat mager was. Karin is gaan voeren en uitzoeken wat oude paarden nodig hebben. De paarden kwamen als snel aan en gingen er beter uit zien. De klanten waren blij verrast dat hun oudje er nog zo goed uit kon zien en hebben gevraagd of Karin het bedrijf toch niet voort wilde zetten. Uiteindelijk heeft ze zich door hen over laten halen, maar dan zou alles heel anders worden dan het was. Voor Karin kwam op dat moment alles bij elkaar. Op deze manier kon ze haar grote liefde om paarden te managen en alle opleidingen P&O, professional coach en paraveterinair perfect combineren met haar ondernemersgeest.

Met het besluit om het bedrijf voort te zetten werd ook besloten om een hoop dingen anders te doen. Karin haar visie op het bedrijf was totaal anders dan die van Fam de Wildt. Ze wilde het bedrijf voortzetten op een manier waarop ze haar eigen paarden verzorgd zou willen zien. Daarbij kon ze, met haar toenemende kennis over oude(re) paarden, de dieren een zo optimaal mogelijke oude dag bieden

Ook Karin had inmiddels gemerkt dat de dagelijkse verzorging een behoorlijke lichamelijke last met zich meebracht. Na jaren van plannen maken, ontwerpen en vergunningen aanvragen, maakten in 2011 de oude schuren plaats voor een nieuwe grote loods. In deze nieuwe situatie werden de werk- en zorgprocessen geoptimaliseerd door het gebruik van machines voor het zware werk.

Om de paarden een zo goed mogelijke oude dag te geven werd in 2012 in samenwerking met de Subli een brok samengesteld speciaal voor oude paarden.

 

 

 

 

In 2013 werd door middel van een shovel het dagelijkse werk voor een groot deel geautomatiseerd.

 

 

 

 

 

 

In datzelfde jaar hebben we met dank aan een donatie van de burgermeester van Apeldoorn een weegschaal aan kunnen schaffen. Zo kunnen we vroegtijdig inspelen op de verandering in stofwisseling bij de oudere paarden.

 

 

 

 

Wij werken samen met dierenartspraktijk V.U.G. In 2014 zijn zij een dependance gestart op de Wildtshof. Dit betekende dat de Wildtshof paarden niet vervoerd hoeven te worden voor extern of aanvullend onderzoek en er van buitenaf klanten komen voor keuringen, kleine operaties of onderzoeken. De speciaal ingerichte ziekenbox met camera maakt het comfortabel voor paard en eigenaar, die vanaf huis kan meekijken hoe het met zijn paard gaat. De 24/7 zorg voor zieke paarden wordt door het team van de Wildtshof verzorgt in samenwerking met de dierenarts.

 

 

 

 

Met alle paarden die allemaal verschillende hoeveelheden voer nodig hebben is het individuele voeren nogal een ding. In 2015 heeft Karin dan ook een door haar zelf bedachte en ontworpen voerstraat laten bouwen. Op deze manier kunnen we een hele groep tegelijk en toch individueel voeren. Daarbij is er ook meer zicht op de fysieke gesteldheid van de paarden.

 

 

 

 

 

In 2016 zijn de paddock paradise paden tot het leven geroepen. Deze paden liggen om de weides heen. Op deze manier kunnen we de paarden gemakkelijk leiden naar verschillende weides. Als de weides te nat zijn of om een andere reden tijdelijk op rust moeten worden de paarden op de paden gelaten.

 

 

 

 

 

In 2017 is een afdak geplaatst voor de opslag van stro voor de wintermaanden.

 

 

 

 

 

 

Naast alle grote veranderingen is er altijd beweging. Zo is onlangs de website weer helemaal vernieuwd. We hebben een medische database waarin alles op paard niveau bij wordt gehouden. Ook deze database wordt regelmatig geoptimaliseerd. We werken regelmatig mee aan onderzoeken naar ziektebeelden bij oude paarden of we testen voer voor voerleveranciers.

We blijven leren om het welzijn van de paarden te vergroten en de kennis zowel binnen het team als daarbuiten te delen.

Uit analyse onderzoeksopdracht van Jacolien Frens

 

 

 

Leave a Reply