Skip to main content

De paarden op de Wildtshof waren weer toe aan de jaarlijkse controle door de tandarts. Hoe belangrijk deze controle is heb ik de afgelopen weken met eigen ogen kunnen zien. Albert van der Graaf is de vaste tandarts op de Wildtshof en hij heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring met gebitten van oude(re) paarden. Zelf zegt hij dat het best even wennen was, het verschil tussen de gebitten van jonge, gezonde, (sport) paarden en onze, deels toch behoorlijk bejaarde, paardjes.

IMG_20151209_125400

Voor deze controle stonden er 60 paarden op de lijst, en ik heb met bijna alle controles mee kunnen kijken. Albert heeft ook veel laten zien en uitgelegd over de gebitten en hun functie aan mij en aan het team. Bijna alles staat op de foto en video, te bekijken via de link verderop in dit bericht.

Het gaat te ver om alles helemaal te beschrijven, maar een aantal zaken vielen mij op:

Bij de Specials zie je echt veel gevallen waar het gebit niet meer naar behoren functioneert. Dat is vaak ook de reden dat een paard naar de Specials verhuist. Als er kiezen los gaan zitten of afbreken dan lukt het een paard niet meer om via hooi of gras voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De kiezen hebben geen (goed) maalvermogen meer en dan zie je dan dat er tijdens het eten proppen in de mond gevormd worden (zie plaatje in video) en het paard verliest gewicht. De Specials krijgen daarom vervangend ruwvoer, zodat ze toch alles binnen krijgen wat ze nodig hebben. Daar doen de meesten het heel goed op. Zoals je hebt kunnen zien in het “Slechtweer bericht” wordt er ook bij de Specials nog volop gespeeld.

IMG_20151201_105606

IMG_20151201_112244

Je ziet ook veel problemen met de snijtanden. Bij kribbenbijters of luchtzuigers zijn die vaak helemaal afgesleten. Zolang het “maalmechanisme” van de kiezen nog goed werkt, zijn die afgesleten snijtanden niet echt een groot probleem. Wat wel  probleem is, is de aandoening EOTRH, een heel vervelende, pijnlijke aandoening aan de snijtanden van het paard. Paarden met dit probleem moeten goed in de gaten gehouden worden en eventueel behandeld worden (zie bericht van Barbara Lancel over EOTRH bij haar paard Kally).

IMG_20151201_152937

Tijdens de controle kwamen we een paar paarden tegen met pijnlijke haken, afgebroken of scheefstaande kiezen die waarschijnlijk zeer pijnlijk voor het paard geweest moeten zijn. Kies- of tandpijn kan leiden tot gedragsveranderingen bij een paard. kiezenIMG_2862Ga jezelf maar na, met een flinke kiespijn ben je meestal flink chagrijnig en niet jezelf. Dat zie je bij paarden soms (niet altijd) ook. Een behandeling door de tandarts  kan daarin zoveel verschil maken. Je ziet paarden gewoon weer zo opknappen als ze van hun tandprobleem verlost zijn.

IMG_20151209_121940

Ik vond het weer erg leuk om te zien hoe ook bij de tandartsbezoeken steeds aan stressmanagement gedaan wordt. De tandarts zelf is natuurlijk al een hele belangrijke factor, hij straalt rust uit en heeft begrip en geduld voor paarden die wat moeilijk doen. Mijn eigen paard Rudolf was er daar een van. Zelfs een paard dat probeert te stijgeren schrikt Albert niet af, hij blijft gewoon rustig en geduldig en niet veel later laat ook dit paard zijn gebit rustig inspecteren. Natuurlijk gaan onafscheidelijke vriendjes samen op controle, ze hebben hierdoor veel minder stress maar wel steun aan elkaar. Je ziet het in de video’s, vriendjes gaan lekker samen en zijn hierdoor veel relaxter ?

IMG_20151202_150848

Van de foto’s en filmpjes heb ik per groep een compilatie gemaakt. Hier volgen de links:

 

Specials 01-12-2015

Merries en Jonge Ruinen 02-12-2015

Oude Ruinen en Shetjes 09-12-2015

 

One Comment

  • Elly Groeneweg schreef:

    Dank aan degene die deze blog gemaakt heeft, erg informatief !!
    Nog leuker gemaakt met de foto- en filmcompilatie, ik heb er met veel plezier naar gekeken.
    En natuurlijk ook dank aan tandarts Bert van der Graaf voor zijn kundig bezoek !!

Leave a Reply