Skip to main content

Zoals jullie weten is de dagelijkse routine op de Wildtshof in de zomer anders dan in de winter. In de zomer heeft Karin in de buurt een aantal weilanden tot haar beschikking waar verschillende groepen paarden kunnen grazen. Ook zijn er natuurlijk de weilanden “bij huis” die in de zomer allemaal gebruikt kunnen worden. In de blog “dagelijkse paarden controle” juli 2015 heb je kunnen zien wat er op een zomerdag zo’n beetje gebeurt.

IMG_0064.JPG    IMG_0022.JPG

De winter brengt weer hele andere uitdagingen met zich mee. In de winter staan alle groepen bij huis. Tot nu toe hadden ze dan de beschikking over een goed gevulde hooiruif, de open schuilstal met een lekker strobed, de paddock en een aantal uren per dag toegang tot de wei van de eigen groep. Hoewel dit op zich best prettig voor de paarden was, was Karin nog niet tevreden. Ze zag dat de paarden in de winter toch vooral veel rondom de hooiruif bleven “hangen”, zelfs als ze via het het pad naar de wei konden lopen.

IMG_0247    IMG_20151013_123227

Toch is bewegen ook in de winter wel heel goed voor de paarden. Niet voor niets wordt het Paddock Paradise concept ooit bedacht door Jaime Jackson steeds populairder. Ook hier op de Wildtshof ondervinden we dagelijks dat de paarden(hoeven) gezonder blijven naarmate de paarden meer bewegen.

IMG_0196    IMG_0198

Dat hangen rondom de hooiruif gaf ook wel wat stress. Met zijn allen op een kluitje bij dat hooi, was niet ideaal. Als eerste heeft Karin extra hooiruiven besteld, zodat er meer ruimte en gelegenheid is om rustig te eten. En om bijvoorbeeld lekker naast je beste vriend te eten:-) Veel minder stress dus! Vervolgens wilde Karin de paarden toch stimuleren om meer te gaan bewegen. Het idee ontstond toen om de bestaande paden uit te breiden en zo te maken dat iedere groep een eigen looproute om de weides heen heeft.

IMG_0157    IMG_0229

Om het rondlopen te stimuleren heeft Karin op verschillende plekken langs de paden ruimte gemaakt voor een (wat kleinere) hooiruif. Het is de bedoeling dat de paarden ontdekken dat er op de route ook wat lekkers te halen valt en dat ze daardoor uitgedaagd worden wat vaker rondjes te gaan lopen.

IMG_0160

De bodem van paddocks, de paden, de weides en de schuilstallen varieert ook, zodat de hoeven en de bloedcirculatie extra gestimuleerd worden. Je zou kunnen zeggen een Paddock Paradise XXL, maar dan met de nodige extra’s 🙂

IMG_0119    IMG_0158

Als het weer en de toestand van de wei het toe laten, kunnen de paarden in de winter natuurlijk nog steeds op de wei, maar wanneer, dat blijft een verassing. Door zoveel mogelijk afwisseling te bieden (zowel mentaal als fysiek) hoopt Karin te bereiken dat het welzijn van de paarden er nog meer op vooruit gaat.

IMG_0150    IMG_0149

Ook aan waterbakken onderweg is gedacht:

IMG_0124

En, alle doorgangen zijn zo gemaakt dat ze naar alle kanten open kunnen. Dus variatie in de wandelroutes is ook nog mogelijk 🙂

IMG_0123

Tegen het einde van de dag is het wel de bedoeling dat de paarden weer op huis aangaan. Zo kunnen de paarden nog een keer gecheckt worden en eventueel in de smullaan hun voer/medicijnen ontvangen. Soms moet er even gewacht worden omdat er net een andere groep langs geweest is, en soms moeten de achterblijvers even opgehaald worden.

IMG_0133    IMG_0127

IMG_0137

Luchtfoto met wandelroutes: Als je op de foto klikt, kan je de verschillende wandelroutes voor de paarden zien. Er is een route voor de merries, de “jonge” ruinen, de oude ruinen en de specials. En, als je zelf een leuke wandeling in de omgeving van de Wildtshof wilt maken kan dat ook nog, zie “wandelpad personen” 🙂

2015-09-23 12.00.18

Mijn gids, die zo lief was met de quad een rondje langs alle nieuwe paden te rijden 😉

IMG_0125

 

Annemiek Stuart

Leave a Reply