Skip to main content

Nog een paar dagen en dan is 2015 alweer voorbij. Het is 29 december 2015, maar buiten lijkt het wel lente. De paarden staan op de paden in het zonnetje een beetje te mijmeren. Een goed moment om even terug te kijken op dit bijzondere jaar. Er is namelijk best heel veel gebeurd het afgelopen jaar. Allereerst op het gebied van de paarden zelf natuurlijk. Karin en ik hebben de medische database pas eens een keertje doorgespit om te kijken wat er op de Wildtshof zoal aan ziektes en/of problemen voorkomt en dat blijkt eigenlijk opmerkelijk weinig te zijn. De Wildtshof is er voor oude, zieke, en/of geblesseerde paarden, dus je zou verwachten dat er dan ook meer dan gemiddeld problemen voorkomen, maar dat blijkt dus erg mee te vallen. Een overzichtje:

Imposant2

  • Koliek/kramp in buik:
    Komt af en toe voor, maar bijna altijd is dit te verhelpen door een dosis Collosan te geven. Dit jaar 10 x met Collosan buikklachten opgelost. 1 Paard is naar de Uithof gebracht i.v.m. verdraaiing in de darmen en is daar ingeslapen.
  • Hoefproblemen:
    Het komt wel regelmatig voor dat een paard even kreupel loopt, maar vaak is dit te wijten aan steentjes in de hoef of een lichte kneuzing van de zool. Dit jaar 14 x melding van kreupel lopen, het betrof 8 verschillende paarden waarvan 2 vakantiepaarden. 1 paard zat tegen hoefbevangenheid aan en 1 paard was erg stijf en is uiteindelijk hoefbevangen geworden. Omdat er ieder jaar op PPID getest wordt heeft het team een goed beeld van de paarden die extra risico lopen en dus wordt er extra alert gereageerd op verdenking van hoefbevangenheid. Uit de cijfers blijkt dat het bijna nooit zover komt.
  • Oogontsteking:
    Er zijn een paar paarden die gevoelig zijn voor oogontstekingen. Deze paarden zijn bekend en ook hier worden maatregelen genomen om te voorkomen dat het tot een oogontsteking komt (Denk aan vliegenmaskers bijvoorbeeld)
  • Hoesten:
    In 2015  4 x melding van paard met hoest.
  • PPID:
    In het najaar van 2015 zijn weer 39 paarden getest op PPID. Van deze 39 paarden zijn er 21 positief getest op PPID, in het totaal hebben we nu 30 PPID paarden op de Wildtshof. In overleg met eigenaar en dierenarts wordt bekeken of het paard medicijnen nodig heeft. Bij een aantal blijkt dit het geval te zijn. Het overige deel van de paarden met PPID wordt extra in de gaten gehouden. Zodra er aanleiding voor is, wordt er weer overlegd met eigenaar en dierenarts om te kijken wat er moet gebeuren om het leven voor het paard zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Zoals ik het hier op de Wildtshof steeds ervaar wordt er al een heleboel bereikt met management maatregelen. Denk hierbij aan speciaal voer, monitoren van gewicht, beperken weidegang etc.
  • Gebitsproblemen:
    Gebitsproblemen komen bij oude(re) paarden relatief vaker voor. Tijdens de jaarlijkse controle in december 2015 heb ik kunnen zien hoe ontzettend belangrijk deze controle is. In de eerste plaats gaat het natuurlijk om de functie van het gebit, maar ook als het gebit niet meer functioneel is, is het enorm belangrijk om haken, losse of afgebroken kiezen op tijd te signaleren. Gebitsproblemen kunnen veel pijn en ongemak veroorzaken en zijn vaak redelijk simpel te verhelpen.

We hebben in 2015 afscheid moeten nemen van 11 paarden (Paco2, Imposant, Dolf, Suzanne, Amber, Damara, Frits, Pluto, Ushi, Oban en Gijs)

In 2015  is er op de Wildtshof ook weer een heleboel gebeurd om het leven voor de paarden en hun verzorgers nog aangenamer te maken:

Er is een nieuw voersysteem gebouwd (de “Smullaan”),  en in gebruik genomen, mede mogelijk gemaakt door sponsorgelden van de Stichting Nijdier en van de organisatie van een internationale Endurance wedstrijd in 2014.

IMG_0202

Alle groepen hebben een eigen wandelroute om de weides heen gekregen, met onderweg eet- en drinkplaatsen.

IMG_0196

Shettenparadijs aangelegd

2015-09-07 15.09.47

Er is groot onderhoud gepleegd op de paden (puin gestort en verspreid)

IMG_2870

Er is een systeem van camera’s geïnstalleerd op verschillende plaatsen in de stal. Speciaal voor zieke paarden is er in de ziekenboeg een camera geplaatst, zodat in geval van ziekte de verzorgers, maar ook de eigenaren van het paard kunnen zien hoe de patiënt het maakt.

Deze blog zal waarschijnlijk begin 2016 gepubliceerd worden. Ik ben er van overtuigd dat er in 2016 ook weer genoeg mooie, nieuwe, spannende ontwikkelingen te melden zijn. Ik ga mijn best doen om ze bij te houden en er voor jullie over te schrijven. Ik heb dit het afgelopen jaar met heel veel plezier gedaan en hoop dit nog een poosje vol te houden. Voor nu wens ik iedereen een heel gezond, en gelukkig 2016 toe.

Annemiek Stuart

 

 

 

 

Leave a Reply