Skip to main content

Het is najaar en alle paarden zijn weer terug van de zomerweilanden. De verschillende groepen staan weer zo ongeveer op hun plek thuis, hoewel de Jonge en de Oude Ruinen op het moment van schrijven nog gewoon door elkaar lopen. Het najaar is ook de tijd dat er weer op PPID getest gaat worden. Op de Wildtshof krijg je elk jaar een mail van Karin waarin je op kunt geven of jouw paard dit jaar getest moet worden. Boehringer Ingelheim stelt deze tests gratis ter beschikking, alleen de (gedeelde) dierenartskosten voor het afnemen van het bloed worden in rekening gebracht.

In het verleden hebben we al eens vaker aandacht besteed aan PPID, maar dat is al best een tijdje geleden. Ik dacht dat het misschien wel nuttig zou zijn om de zaken rondom PPID weer eens op een rijtje te zetten en daarbij aan te geven hoe er hier op de Wildtshof mee omgegaan wordt.

Damon april 2017Marcella_1777976242890098435_nIMG_0230

Wat is PPID?

PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Disfunction. PPID wordt vaak ook de ziekte van Cushing genoemd, maar omdat deze ziekte ook bij mensen en honden voorkomt en de ziekte daar net even anders in elkaar zit dan bij paarden is PPID een betere benaming voor deze aandoening. Uit onderzoek blijkt dat 15-30% van de paarden boven de 15 jaar lijdt aan PPID. Op de Wildtshof lijdt zo ongeveer de helft van alle paarden aan PPID, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de hoge(re) gemiddelde leeftijd van de paarden die hier verblijven.

PPID wordt veroorzaakt doordat er iets mis gaat met de hormoonregulering in de hersenen van een paard. Om precies te zijn er ontstaan problemen met de hypofyse en de hypothalamus. Doordat er zenuwen in de hypothalamus verloren gaan, wordt er te weinig dopamine aangemaakt en hierdoor wordt de aanmaak van hormonen door de hypofyse niet meer geremd. De hypofyse maakt teveel ACTH waardoor er teveel productie van cortisol in de bijnieren ontstaat. Dit geeft dan weer ontregeling in de suikerstofwisseling en immuunsysteem. Hierdoor kan een paard symptomen gaan vertonen. Niet ieder paard heeft alle symptomen maar hier volgt een overzicht van wat er zoal voor kan komen bij een paard met PPID:

Symptomen:

  • Hoefbevangenheid
  • Veranderingen in de vacht (langharige en krullerige vacht in latere stadia van de ziekte)
  • Verandering van lichaamsbouw: hangbuik, spierverlies van de bovenlijn
  • Vetophopingen en verdikkingen rondom de ogen
  • Abnormaal zweten rond de nek en schouders
  • Veel drinken en plassen
  • Lusteloosheid en verminderde prestaties
  • Verminderd afweersysteem 

Chopin 35Damara sculp#129

Test en Medicijnen:

PPID is helaas (nog) niet te genezen. Er is inmiddels wel een medicijn op de markt dat de werking van het hormoon dopamine kan vervangen. De werkzame stof heet Pergolide en het medicijn is op de markt gebracht door Boehringer Ingelheim onder de naam Prascent. Of een paard medicijnen nodig heeft hangt af van de ACTH waarden in het bloed en de eventuele symptomen die het paard vertoont. Dit is de reden voor de tests in het najaar. In het najaar stijgen de ACTH waarden in het bloed bij alle paarden. Dus ook bij gezonde paarden. Het is echter wel van belang dat de ACTH waarde onder een bepaalde referentiewaarde blijft en dat kom je alleen te weten door het te meten. Blijkt dat de ACTH waarde van je paard te hoog is, dan zal er in overleg met onze dierenarts Rick van Proostdij gekeken worden of er medicatie nodig is. Als dat het geval is dan wordt er gekeken naar de juiste dosering en die wordt dan door de medewerkers van de Wildtshof ook toegediend. Meestal verstopt in een stukje wortel of appel, zodat goed gecontroleerd kan worden of de pil ook echt naar binnen gaat. Het kan wel even duren voordat je verbetering ziet na het toedienen van medicijnen. Dit kan ongeveer tussen de 6 en 12 weken duren, maar dan zie je ook wel duidelijke verbetering bij het paard.

Management

Naast medicatie speelt ook het management van een paard met PPID een belangrijke rol. Denk hierbij met name aan voeding, beweging, en het vroegtijdig signaleren van ziektes of problemen. Een paard met PPID kan best oud worden, maar dan moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Op de site www.ppidbijpaarden.nl staat een blog over de Wildtshof en het managen van PPID paarden. Link staat onderaan deze blog.

 

link blog Boehringer Ingelheim over PPID op de Wildtshof

Link film PPID de Wildtshof/Rick van Proosdij

Filmpje Boehringer Ingelheim over PPID

Voor uitgebreide info: www.ppidbijpaarden.nl

 

Leave a Reply