Skip to main content

Voor degenen die het nog niet gezien hebben, er is op de Wildtshof een nieuw voersysteem ingevoerd. Stressvermindering tijdens individuele voerbeurten was het uitgangspunt. Karin wilde de voerverstrekking aan de verschillende groepen verbeteren. De meeste van onze paarden doen het prima op ruwvoer, maar een deel van de paarden heeft dagelijks extra voer en/of medicijnen nodig. Omdat onze paarden in groepsverband leven en 24/7 kunnen kiezen of zij binnen of buiten willen zijn, was het best een klus om ervoor te zorgen dat ieder paard zijn eigen portie voer/medicijnen binnen kreeg.

Paarden in de groep voeren geeft onrust en kan bovendien onveilig voor paard en medewerker zijn. Vandaar dus dat Karin en haar team zijn gaan brainstormen over een oplossing voor het individueel voeren van de paarden. De voordelen van het leven in groepsverband moesten natuurlijk wel behouden blijven, maar tegelijkertijd moest er een constructie komen die voor zowel de paarden als de medewerkers goed en veilig werkt.

IMG_2133

Zo is het idee van de “Smullaan” geboren. Samen met het bedrijf  Landgraaf Horsestables is er goed nagedacht over de uitvoering en uiteindelijk kwam daar een mooi ontwerp uit. De volgende stap was natuurlijk de financiering. Je kunt nog zo’n mooi plan hebben, het moet natuurlijk ook nog betaald worden. Na de organisatie van een extra   Internationale Endurance wedstrijd in 2014 heeft de Wildtshof van de organisatie een donatie ontvangen. Helaas niet genoeg voor dit project, maar gelukkig was de Stichting Nijdier bereid om de rest van het bedrag te doneren. En zo kon aan de bouw van de smullaan begonnen worden. Inmiddels is de smullaan geplaatst en is hij al volop in gebruik. Natuurlijk is het voor de medewerkers en de paarden even wennen, maar het systeem werkt erg goed. Zie de volgende impressie van een voerronde:

IMG_2144

Allereerst wordt de smullaan in gereedheid gebracht voor de paarden die in deze ronde mee eten. Vervolgens worden de paarden één voor één naar binnen geleid. Zoals je op de filmpjes kunt zien gaat dit allemaal heel relaxed. Het paard loopt naar binnen en het hekje achter hem gaat dicht. Omdat voor iedereen zijn eigen bakje voer al klaar staat, gaat ieder paard rustig staan eten. De paarden kunnen elkaar wel zien, maar ze kunnen elkaar niet wegjagen of uit elkaars voerbak eten.

 Paarden naar binnen:

IMG_2142

 

IMG_2152

 

 

Dit filmpje is gemaakt in de tweede week dat de smullaan in gebruik was. Je ziet hoe rustig de paarden (en de medewerkers) hier van de voerbeurt kunnen genieten.

Ook het uitstappen uit de voerstraat gaat heel rustig. De paarden weten eigenlijk al precies wat de bedoeling is. Ze worden er iedere dag handiger in 🙂

Nog een paar filmpjes van het “uitstappen” Ik vind het zo heerlijk om te zien hoe relaxed iedereen is. Dit is zó’n verbetering ten opzichte van het “los” voeren. Voorheen was er toch veel stress omdat paarden nu eenmaal het liefst uit andermans voerbak mee snoepen. In dit systeem is dat echt niet mogelijk en je ziet dan ook dat de paarden in hun eigen tempo hun portie eten weg kunnen werken. Wat ik ook echt een compliment waard vind is de manier waarop de paarden begeleid worden. Ik heb het hier op de Wildtshof eigenlijk nog niet anders meegemaakt, maar het blijft geweldig om te zien hoe rustig alle paarden met stem en een handje op de rug of kont uit de smullaan komen. Best een lastige bocht voor sommigen, maar het gaat allemaal net zo rustig. Echt top hoor, Wildtshof team!

 

The End 🙂

IMG_2159

 

Annemiek Stuart

 

 

 

Leave a Reply