Skip to main content

De paarden die hier op de Wildtshof staan zijn over het algemeen officieel met “pensioen”. Sommigen vanwege hun leeftijd, anderen vanwege een blessure die het onmogelijk maakt om nog actief als recreatie- of sportpaard mee te doen. Dat de paarden hier allemaal erg van hun pensioen genieten hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen. Iedereen die hier komt of via Facebook en de Nieuwsbrief op de hoogte blijft kan dat zien 🙂 Toch is het niet zo dat, als je paard bij de Wildtshof staat, je niets meer met hem zou kunnen ondernemen. Sommige paarden kunnen nog best een rustig buitenritje maken, of lekker met hun eigenaar een stukje wandelen. Mijn eigen paard Rudolf heeft al heel lang hoefproblemen en eigenlijk heb ik alleen de eerste twee jaar regelmatig op hem kunnen rijden. Noodgedwongen moesten wij op zoek naar alternatieven, en het was voor mij belangrijk dat mijn paard net zoveel plezier zou hebben als ikzelf. Wij zijn toen samen gaan wandelen, en hoewel ik het niet had kunnen vermoeden, is dat de het leukste geweest wat ik ooit met mijn paard gedaan heb. In het begin wat onwennig, maar na verloop van tijd waren Rudolf en ik zo op elkaar ingespeeld, dat we bijna elkaars gedachten konden lezen. Ik ben er van overtuigd geraakt dat er geen betere manier is om je paard nog beter te leren kennen en een nog sterkere band op te bouwen dan samen te wandelen. Hier in Uddel zijn er genoeg mogelijkheden om een korte of langere wandeling of ritje te maken, dus waarom niet?

FB_IMG_1469705391782FB_IMG_1469705376832

Naast wandelen of korte ritjes, zijn er nog veel meer mogelijkheden om leuke dingen met je paard te doen. Tegenwoordig is het werken aan de hand heel populair. Niet voor niets, als dat goed gedaan wordt, is het een prima manier voor je paard om soepel en in beweging te blijven. Karin doet het zelf ook met haar eigen paarden en krijgt daarbij hulp van Yacinta Feringa (www.allin1forhorses.nl) die haar lesgeeft.

IMG_0188IMG_0175

Als je het leuk vindt zou je je ook eens in clickertraining kunnen verdiepen. Toen Rudolf echt niet veel anders kon, hebben we een tijdje geëxperimenteerd met clickeren. Wij vonden het in elk geval ontzettend leuk. Rudolf leerde zo snel, dat ik hem soms amper bij kon houden. Geweldig om te zien hoeveel plezier hij erin had. We hebben grappige dingen geleerd zoals kusjes geven, maar ook nuttige dingen zoals voetjes geven, stil blijven staan, achteruit lopen enz. En dat alles op stem of gebaar commando’s. Superleuk om te doen, maar niet zo simpel als het lijkt. Je paard leert namelijk voortdurend, en als je niet goed oplet leer je hem ongewild verkeerde dingen aan. Als clickeren je leuk lijkt, raad ik je echt aan een keer een cursus (Tinley) te doen, of in elk geval eerst de theorie goed te bestuderen. Monique Hamerslag (eigenaresse van Trixi ) heeft een leuk boekje over clickertraining geschreven. Het heet “Clickertraining met je paard”. Het boekje staat in de boekenkast in de kantine als er even in wilt kijken 🙂  Imke Teblick heeft 2 boeken geschreven en een DVD gemaakt met de echte basics.

IMG-20160227-WA004820160805_114529

Natuurlijk is het ook altijd leuk om je paard een keertje lekker te poetsen en te vertroetelen. Vooropgesteld dat je paard dat ook leuk vindt natuurlijk 😉 En wat ik zelf ook altijd heerlijk vind om te doen, is gewoon ergens gaan zitten en naar mijn paardje (en zijn vrienden) kijken. Als je echt even de tijd neemt, dan zul je zien dat er hier nog een hoop te beleven is op de Wildtshof. Wist je trouwens dat de Wildtshof eigenlijk een landgoed(je) is? Staverhul genaamd? En dat je binnenkort helemaal rond het landgoed kunt wandelen? De route om het landgoed heen is in aanleg (paden en beplanting) en als het helemaal klaar is, kom je onderweg ook nog hier en daar een bankje tegen, dus heerlijk om even uit te rusten en naar de paardjes te kijken.

FB_IMG_1469705833025IMG_20151209_100644

Voor de gene die nog af en toe een ritje met zijn paard kan en wil maken, is er sinds kort de mogelijkheid om een (zadel)kast op zolder te laten plaatsen. Zo hoef je niet steeds met je spullen in je auto rond te rijden (zoals ik dat doe) maar kan je je zadel netjes in een kast op de Wildtshof kwijt. Aansluiting op het ruiterroute knooppunt zal in de tweede helft van 2017 gerealiseerd worden, zodat de mogelijkheden nog uitgebreider worden.

20160316_121759IMG_20151122_135410

De Wildtshof is een pension voor pensioen paarden in de meest brede zin van het woord. Het welzijn van onze oudjes staat op nummer 1. Dat houdt in dat de paarden op de Wildtshof altijd lekker rustig en stressvrij van hun leventje kunnen genieten. Mede daarom zijn er geen rijfaciliteiten op de Wildtshof. Toch zijn er steeds meer recreatieruiters die de weg naar de Wildtshof weten te vinden. Als je hoge eisen stelt aan het welzijn en de verzorging van je paard op de tijden dat je er zelf niet bent en nog wel met enige regelmaat een buitenritje wilt maken, dan is je paard hier ook prima op zijn plaats.

Miek Stuart

 

 

2 Comments

  • Jeannet van Meer schreef:

    Wat een leuk berichtje om te lezen. Ook wij genieten elke keer weer van Connor als we langs komen en hij vindt het altijd weer fijn om gepoetst te worden, te rijden, wandelen, grazen enz. Zo’n heerlijke plek voor de paarden !!!

  • barbara schreef:

    Knallie vindt het nog steeds heerlijk om gepoetst te worden,altijd blij als ik kom,zal vast komen door die wekelijkse bak slobber met komkommer en banaantjes :), grazen langs de weg en een ritje maken. Soms een rustig stapritje en als hij zin heeft mag hij even lekker”gaan”. Knuffelen en met elkaar kletsen is ook fijn.Soms grondwerken wat hij geweldig vindt. Hij kan nog steeds buigen en knielen. Hij heeft aandacht altijd fijn gevonden en ik geef het graag, ook voor mij is het pure ontspanning. De paarden uit zijn groep weten ook dat ik altijd een knuffel en een aai voor ze heb, het zijn allemaal super lieve paarden die graag af en toe persoonlijke aandacht krijgen en ik heb liefde genoeg voor ze. 🙂 Leuk stukje hoor Miek.

Leave a Reply