Skip to main content

Recentelijk is in samenwerking met de Wildtshof een wetenschappelijk artikel geschreven. Dit is het eerste onderzoek over oude paarden uitgevoerd in Nederland. In dit artikel wordt teruggekeken naar de reden van euthanasie bij paarden gestald bij de Wildtshof. Over een periode van acht jaar waren dit 80 gevallen van euthanasie. Gemiddeld waren paarden 26 jaar bij overlijden. Meest voorkomende redenen van euthanasie waren koliek, ouderdom (een verzameling van meerdere niet-levensbedreigende problemen die wel het welzijn verminderen) en kreupelheid. De helft van de geteste paarden had PPID (de ziekte van Cushing). In het onderzoek werd geen verschil gevonden in doodsoorzaak of leeftijd van overlijden tussen paarden met en zonder PPID.

Net als bij andere onderzoeken werd in dit onderzoek ook duidelijk dat de communicatie van eigenaar, dierenarts en stalmanagement belangrijk is om zorg te dragen voor de gezondheid, welzijn en beslissing voor euthanasie van het paard. In dit onderzoek kwam dit bijvoorbeeld naar voren doordat euthanasie chronische (langdurige) problemen weinig voorkomend waren, terwijl dit bij andere onderzoeken met oude paarden deze wel veelvoorkomend waren. Problemen en prognose van de problemen worden vroegtijdig erkend en aangepakt. Hierdoor blijft het welzijn van het paard ook in zijn of haar laatste levensfase behouden.

 

Artikel: van Proosdij, Rick, and Sjoerd Frietman. “Retrospective analysis of cause-of-death at an equine retirement center in the Netherlands over an eight year period.” Journal of Equine Veterinary Science (2021): 103824-103824.

Leave a Reply