Skip to main content

Hallo allemaal,

De lente is nog maar net begonnen, maar ondanks dat wordt er al volop nagedacht over het komende “weideseizoen” voor de paarden. De afgelopen jaren had Karin flink wat extra weilanden tot haar beschikking om de paarden in het zomerseizoen te laten grazen. Dit jaar zijn er ook weer diverse weides beschikbaar waar de paarden lekker kunnen grazen, alleen niet zoveel als andere jaren. Dit jaar hebben we “de overkant”, de weide bij Jessica (buurvrouw) en de weide in Elspeet beschikbaar. De weide aan de “Oude Dijk” is dit jaar niet beschikbaar omdat de eigenaar van het huis weer terug is uit het buitenland en de weide nu zelf in gebruik heeft. Als het goed is komt de weide aan de Oude Dijk (II) van Chris de tweede helft van de zomer weer wel beschikbaar, dus die heeft Karin nog achter de hand.

IMG_20160413_123709

Minder gras dus dit jaar. Eigenlijk komt dit wel goed uit. Ondanks dat het tot nu toe ieder jaar prima verlopen is, (zie ook Jaaroverzicht 2015 met Medische gegevens) merkt Karin wel dat er steeds meer paarden zijn die niet (meer) onbeperkt op het gras kunnen. Overgewicht en hoefbevangenheid  bijvoorbeeld zijn problemen die bij onbeperkte weidegang altijd op de loer liggen. Daar zitten we met de vele PPID paardjes natuurlijk helemaal niet op te wachten!

IMG_20160413_113625

Vorig jaar is er al een behoorlijke uitbreiding geweest van de paden rondom de weides. De paden worden nu ook al gebruikt, maar deze zomer worden de paden nog belangrijker voor de paarden. Door het bieden van een uitgebreid netwerk van paden, met de mogelijkheid om de weides (tijdelijk) af te sluiten hoopt het team dat de paarden genoeg beweging, afwisseling en ruwvoer krijgen om fysiek en emotioneel fit te blijven. Een aantal paarden zal zeker nog op de weides komen te staan, maar een deel  van de paarden zal dit jaar bij “huis” blijven. De samenstelling van de groepen zal hier en daar iets veranderen om ervoor te zorgen dat de paarden lekker veel ruimte en beweging krijgen. De paarden die “thuis” blijven komen ’s avonds weer bij de hooiruiven in de Paddock. Ook dit zorgt weer voor afwisseling en daarbij is het dan makkelijker om de paarden goed te controleren.IMG_20160413_113648

 

Leave a Reply