Skip to main content

Vandaag ben ik (Miek Stuart) met Jacolien mee geweest met de ochtend controle van de paarden. ’s Zomers staan de paarden op weides in de buurt en worden er iedere dag twee rondes langs de paarden gemaakt om te checken of ze allemaal in orde zijn. Daarnaast is er een hoge sociale controle in Uddel en houden de bewoners naast en tegenover de weides alles goed in de gaten en bellen onmiddelijk als een paard anders is dan normaal. De paarden die extra voer of medicijnen nodig hebben krijgen dat zomers op de wei.

Deze zomer zijn er veel verschillende locaties:

  • Bij huis (Pursey, Bianca) (Specials) (Star, Iwanda, Kingslady, Vaya, Moonlight, Isabella, Kalimbra)
  • de Overkant (Ootje, Duende, Dusty, Gijs, Bles, Dolf, Omar, Un Ami)
  • Jessica (Loulou, Missy, Robin, Trixi, Lana)
  • Elspeet (Kally, Handy, Julft, Fere)
  • De Oude Dijk(1) (Zico, Only You, Topsy, Maestro, Vivaldi, Triviant, Rudolf)
  • De Oude dijk(2) (Oban, Sierra, Buurman, Junior, Nashville, Joyan, Gijs Titus)

We beginnen met de Specials die bij huis staan. Deze controle gaat redelijk snel omdat Jacolien de paarden vanmorgen voor ze naar de wei gingen al een keer gezien heeft. Pursey en Bianca staan apart om rustig te kunnen eten maar daardoor kunnen ze niet makkelijk bij het water, dus wordt er meteen even vers water afgeleverd.

IMG_0028.JPG

Daarna samen op de quad richting Elspeet 🙂 Op de weide in Elspeet staan 4 paarden (Kally, Handy, Julft, en Fere) Kally en Handy krijgen extra voer/medicijnen dus die worden even apart gezet met ieder hun eigen bakje eten.

IMG_0038.JPG

Daar moet je toch best handig voor zijn! Zo’n lekkere snack willen ze allemaal wel, dus staan ze met zijn allen bij het draadje om te kijken of er wat te halen valt. Jacolien manoeuvreert Kally en Handy heel handig naar de andere kant van het draadje en zorgt dan dat ieder zijn eigen bak voor zijn neus krijgt. Ondertussen controleert ze of de paarden geen wonden, bulten, mok, ontstoken ogen etc. hebben. Julft en Fere worden ook nagekeken en gelukkig is alles prima in orde met deze groep.

IMG_0039.JPG

IMG_0046.JPG

Julft en Fere worden ook nagekeken en gelukkig is alles prima in orde met deze groep.

We rijden door naar de merries die bij Jessica op de weide staan. Hier zijn er een paar bij die gevoelig zijn voor mok, dus die worden ingesmeerd met Sudocreme. Daarna worden de andere paarden nagekeken en kunnen we verder naar de Oude Dijk(1)

IMG_0051.JPG

IMG_0052.JPG

IMG_0053.JPG

Op de Oude Dijk(1) staan de “vitale” ruinen. Deze plek heeft eigenlijk meerdere weides, zodat er geregeld van weide gewisseld kan worden. Op alle weides is wel ergens een schaduwplek te vinden en er is natuurlijk overal een drinkbak aanwezig. Tijdens de controle ronde worden de drinkbakken natuurlijk ook gecontroleerd.

Als we aankomen is het net plaspauze 🙂 (Triviant, Rudolf)

IMG_0055.JPG

Even verderop is het tijd voor een gezamenlijk doezelmomentje 🙂 Onze aankomst in de wei maakt geen indruk. Iedereen dut gewoon lekker door. Tijd genoeg om de “vitale” mannen op de foto te zetten……

IMG_0057.JPG

IMG_0060.JPG

Terwijl Jacolien de mannen controleert heb ik even tijd om met mijn eigen paardje Rudolf te knuffelen.

Gelukkig geen dazen vandaag. Wel wat vliegen, maar daar storen de paarden zich nauwelijks aan. Dazen vinden ze echt niet leuk, maar als die er zijn, kruipen de paarden bij elkaar om zo optimaal te kunnen profiteren van elkaars zwiepende staarten.

Op naar de volgende stop, de Oude Dijk(2). De paardjes hier hebben buren! Een hele kudde koeien staat op de wei ernaast. Jacolien controleert de paarden hier ook weer.

IMG_0068.JPG

IMG_0067.JPG

De paarden onderling hebben een klein meningsverschil over Sierra (merrie). Jacolien laat ze het even uitzoeken en controleert ondertussen de andere paarden.

IMG_0064.JPG

Inmiddels is het meningsverschil opgelost en kan de rest ook gecheckt worden. Het blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat je de paarden en hun taal begrijpt. Als de paarden met elkaar in discussie zijn, moet je er niet tussen gaan staan om een hoef op te tillen. Vijf minuten later is de discussie over kan de rest ook controleerd worden. Het valt mij trouwens op dat de paarden over het algemeen erg weinig krassen of wondjes hebben.

IMG_0069.JPG

We stappen weer op de quad en rijden terug naar huis. De paarden aan de Overkant zijn nu aan de beurt maar die krijgen hooi bijgevoerd dus de aanhanger met hooi vullen en aankoppelen. Hans gaat met Jacolien mee om de hooibakken aan de overkant te vullen.

IMG_0076.JPG

 

Na het voeren aan de Overkant zit de ochtend ronde erop. Alle paarden maken het goed, dus kunnen we lekker aan de koffie. Jacolien, bedankt voor het leuke uitstapje 😉

Annemiek Stuart

Leave a Reply