Skip to main content

Lilo en Quick zijn inmiddels alweer een poosje nieuwe bewoners op de Wildtshof. De twee merries zijn hechte maatjes en staan al lang samen. Lilo is rustig en onderdanig en Quick is bezitterig en druk.  Lilo en Quick bleven aan elkaar plakken en zochten weinig tot geen contact met de groep en dit komt niet ten goede van het integreren in de groep. We zetten de twee dames ’s nachts nog apart in de ‘bak’ ofwel de grote paddock tussen de merrie en ruinengroep in, zodat ze wel hun rust nemen en lekker kunnen eten en drinken. Daar heeft Lilo een ongelukje gehad waarvoor ze voor een paar dagen naar Utrecht moest.Lilo

Een ongelukje is nooit leuk maar hierdoor moesten ze noodgedwongen uit elkaar. Quick, die snel erg gestrest is, hebben we met een klein roesje van de dierenarts in de groep gezet. Franny pikte dit feilloos op en ontfermde zich over Quick en zorgde dat zij hooi kon eten, drinken en rusten in de stal. Hierdoor leerde Quick om op eigen benen te staan en in de groep te functioneren. Lilo is inmiddels weer thuis en staat nu bij de shetjes om verder te herstellen. De bedoeling is dat ze daar blijft want ze is insuline resistent en dan kan ze voortaan met de shetjes meelopen over de paden. Quick heeft haar draai in de groep helemaal gevonden en is nu ook vrienden met Robin.

20151125_150728

Franny en Quick

Bij de merries hebben we ook de 23-jarige Kayleigh in de groep kunnen verwelkomen. Kayleigh is een rustige merrie die geen problemen met het integreren heeft en het goed doet in de groep.Kayleigh

Rossi is terug van weggeweest, hij mag weer een paar maanden bij ons blijven totdat zijn baasje gesetteld is in Amsterdam. Overdag staat hij gezellig met Paco samen op het land.

Bij de oude ruinen groep mochten we Paco2 _DSC4674en Hightime verwelkomen. HightimeBeide paarden hebben hun draai redelijk snel gevonden en gaan met de groep mee alsof ze nooit anders hebben gedaan. Paco2 had veel problemen en dit was de reden dat hij bij ons gebracht werd. Hij wilde maar niet dikker worden, had PPID (cushing) en was een paar keer hoefbevangen geweest. Paco2 is een paard dat graag zelf de regie heeft en dat pakte bij ons goed uit. Met het onbeperkte hooi aanbod zorgde hij goed voor zichzelf en kwam eindelijk goed aan. Hij ging ook gewoon mee naar de wei met de andere paarden zonder problemen. Op een ochtend vertrouwden we hem niet en stelde de dierenarts een verstoppingskoliek vast. Dit leek niets ernstigs en na behandeling zou hij vlot opknappen en dat was ook zo, de verstopping was weg. Maar hij werd toch weer slechter en toen kwam een volgend probleem aan het licht. Dit konden we bij ons niet oplossen, DA Rick heeft Paco2 reisklaar gemaakt en het team (Jacolien, Hans en Karin) is met spoed naar Utrecht vertrokken. Elfred en Annick hebben thuis de andere paarden verder verzorgd. In Utrecht kwamen wij met Paco2 en zijn eigenaresse gelijktijdig aan. Paco2 ziekenhuisNa uitgebreid onderzoek, een buikecho en een buikpunctie werd ons vermoeden bevestigd, zijn darmen waren gedraaid, dikke pech voor Paco en zijn eigenaresse. De arts in Utrecht gaf hem 50% kans bij een operatie, maar met zijn verleden en al zijn problemen heeft de eigenaar besloten om hem dit niet meer aan te doen en mocht hij op 24 jarige leeftijd gaan hemelen.

De 3 jarige Dhamero van Karin hebben we ook naar huis gehaald. Dhamero staat graag bij andere paarden en dus hebben we hem bij de oude ruinen gezet. Un Ami voelt zich heel verantwoordelijk voor Dhamero en hij zorgt dat Dhamero kan drinken en eten. Inmiddels heeft ook Dhamero zijn plekje gevonden en kan het nu ook alleen, iets wat Un Ami soms lastig vindt, want dan is die kleine doerak weer eens een andere kant op gelopen.Dhamero Un Ami Oude ruinen slapen

Speedy is de laatste die dit jaar is geïntroduceerd in de oude ruinen groep. Speedy vindt het allemaal wat spannend en begrijpt nog niet helemaal dat hij zelf kan beslissen waar hij heen gaat en dat leidt tot hilarische taferelen. Zo ontdekte hij na een paar dagen dat het hek van de wei gewoon openstaat. Speedy_2832Hij rent ca 6 meter het pad op zo van jongens kijk! Geen enkel paard reageert, dit herhaalt zich nog een aantal keren, hij rent de wei in en vervolgens weer het pad op en staat dan te kijken met een groot vraagteken op zijn hoofd. Na een kleine twee weken krijgt hij in de gaten dat hij gewoon zelf kan beslissen of hij naar de wei gaat, op het pad blijft of naar de paddock gaat. Ontzettend grappig om te zien! ‘S nachts staat hij voorlopig nog apart omdat hij ook nog voor zichzelf moet leren zorgen en we zeker willen zijn dat hij voldoende te eten krijgt.

20151128_133729

Speedy en Omar

Bij de jonge ruinen hebben we een aantal nieuwe paarden geïntroduceerd. Fazzano Fazannoen Spetter zijn vrijwel gelijk gekomen. spetterZe kwamen op het moment dat de andere ruinen net thuis waren van de zomerweide. Die hadden de weides dus wel gezien en hadden de voorkeur voor de hooiruif. Fazzano wou graag naar het land maar niemand wilde met hem mee. Totdat Spetter kwam en Fazzano z’n kans schoon zag om hem de weg naar de weide te wijzen en zo niet alleen hoefde. Mooi om te zien hoe paarden elkaar de weg wijzen. De knappe Fries Oane is 11 jaar Oaneen ook bij de jonge ruinen geïntroduceerd. Hij had alleen maar oog voor de merries in de wei ernaast en bleef maar heen en weer rennen waardoor hij behoorlijk gewicht verloor. We hebben hem even een paar weken tot rust laten komen door hem ‘s nachts op stal te zetten en daarmee hervond hij zijn rust weer. Inmiddels staat hij weer 24/7 in de groep en gaat het goed met Oane en zijn gewicht. De laatste nieuwe bij de jonge ruinen is Bobbo. Bobbo met pensioen (1)Over hem had de eigenaresse al een stukje geschreven en hij gedraagt zich precies zoals beschreven. Lief en gemakkelijk paard in de groep. Tot slot is Topsy verhuisd naar zijn oude fokker.

Een tijdelijke gast voor revalidatie is Fietje. Ze is een hele lieve merrie en als ze het goed blijft doen kan ze met Tamera in de wei zodat ze geen van beide alleen staan. Ook zijn onlangs voor een aantal maanden twee Tennessee Walkers de Wildtshof gronden komen verrijken. Dit ras hebben we hier nog niet eerder gehad en wij vinden dat zeer bijzonder omdat er maar weinig van dit soort paarden in Nederland zijn. Dreamer is een 20-jarige bruine merrie en Kuzco een 10-jarige bonte ruin. Foto’s van deze kanjers volgen later.

Afscheid nemen hoort er ook bij op de Wildtshof, de paarden hebben hier nog kunnen genieten van een mooie tijd waarin ze helemaal paard hebben kunnen zijn. Dit maakt het afscheid niet gemakkelijker maar we kunnen er wel met plezier op terug kijken. Voor de 19 jarige Oban is besloten om hem niet meer een winter in te laten gaan en hij mocht naar de eeuwige groene weides om daar verder te rennen._DSC1132 - kopieVan Dolf hebben we onverwachts afscheid moeten nemen, een einsusch been werd hem teveel. Hij had, ondanks pijnstilling, pijn en wilde niet meer. Dolf gaf duidelijk aan dat het voor hem genoeg was en we hebben hem zijn rust gegund en op 28-jarige leeftijd mocht hij gaan hemelen._DSC5000

 

3 Comments

 • Corine (van Hightime) schreef:

  Wat fijn dat we zo via de blog op de hoogte worden gehouden van het wel en wee op de Wildtshof, wel naar om te lezen dat er paarden (onverwacht) ingeslapen moesten worden.

  Ik wens hun eigenaars heel veel sterkte met hun enorme verlies, je paardje laten gaan is soms het enige wat je nog voor hem/haar kunt doen, hoe moeilijk dat ook is.

 • Yvonne (van Damon en Fien) schreef:

  Mooi om zo op de hoogte te kunnen blijven.
  Het geeft een heel goed gevoel dat de paarden bij de Wildtshof gewoon paard kunnen zijn en ze een goede begeleiding en verzorging krijgen op hun oude dag. Maar toch is het elke keer weer even slikken als er afscheid genomen moet worden. Heel veel sterkte voor de eigenaren van Paco2, Oban en Dolf

 • lisette schreef:

  Heel erg bedankt voor het mooie verhaal over voor – en tegenspoed op de Wildtshof.

  Groet, Lisette
  (eigenaar Fietje)

Leave a Reply