Skip to main content

Wij hebben als team een superbaan, maar we moeten regelmatig afscheid nemen van paarden.  We hebben lange periodes van meerdere maanden waarin we geen paarden verliezen. Maar er zijn ook periodes waarin dit vaker gebeurt. Met name aan het einde van de zomer nemen we vaak afscheid van paarden waarvan de eigenaar niet nog een winter door wil met zijn paard. De winter is altijd zwaarder voor de oudjes en die mogen dan na een mooie zomer gaan hemelen.

Een moeilijk maar ook mooi moment van afscheid nemen volgt dan. Maar soms loopt het zo dat er een aantal paarden ‘geregiseerd’ mogen inslapen en daarnaast nog een paard onverwachts komt te overlijden. Helaas hadden we in juli 2017 zo’n week waarin we veel verlies hadden en dit trekt een zware wissel op het team. Een paard in laten slapen is voor ons een emotioneel moment, want je hebt lang en intensief voor een paard gezorgd. Wanneer er dan meerdere paarden in een korte periode inslapen dan stapelen al deze emotionele momenten op. Dit is niet altijd gemakkelijk en wij hebben tijd nodig om dit te verwerken.

In een week in juli was het voor ons heel zwaar en moesten we op zondag, de laatste dag van de week, iedereen was doodmoe, ook nog onverwachts afscheid nemen van ons veulen Jeff 30-3-2017  †  16-7-17, slechts 4 maanden oud!

jeff 30-3-17 IMG_6186

Jeff had een dom ongelukje, wat hij zelf veroorzaakte, en waar we niets meer aan konden doen. Hij is op de kliniek in Emmeloord ingeslapen omdat vervoer terug naar huis niet fair was.

Jeff IMG_2469

Dag kleine man! Ook jou zullen we niet vergeten.

Ondanks deze moeilijke, emotionele momenten doen wij ons werk met liefde en plezier. Wij weten dat de dood erbij hoort en we kunnen daar allemaal goed me overweg, maar soms heb je van die weken die we het liefst overslaan.

11 Comments

 • Barbara schreef:

  Heel herkenbaar. Neem de tijd en praat en huil met elkaar. Iets weten is iets heel anders dan voelen. Niet alleen het afscheid nemen van de paarden, ook het verdriet en vaak ook afscheid van hen nemen komt erbij.
  Bedenk dat jullie toppers zijn waar wij met veel vertrouwen onze vrienden aan toe vertrouwen.
  Ik wens jullie fijne kerstdagen en een geweldig nieuwjaar.
  Veel liefs.Barbara

 • Barbara schreef:

  Ik mis een stukje. Ook het verdriet van de eigenaren en vaak ook het van hen afscheid nemen.
  Hoort er tussen. Kan jij dit nog doen Karin.

 • Paula Fontijn schreef:

  Ja, het hakt er iedere keer weer in, denk ik. Voor ons als eigenaren is het zo fijn dat je dierbare paard zo goed verzorgd wordt. Maar ook fijn dat je een beetje afstand kunt nemen. Voor jullie ligt die band weer anders. Mooi om daar even bij stil te staan.

 • Paula de Rooij schreef:

  O Karin , wat verschrikkelijk van je mooie veulen Jeff
  Jullie hebben er natuurlijk vaak mee te maken , maar dan gaat het toch meestal om oudere paarden , die al een mooi leven achter zich hebben .
  Zo’n prachtig jong veulen , dat is toch anders…
  Sterkte !

  • Karin Jefferson schreef:

   Dank je wel Paula, afscheid nemen na een afgerond leven is moeilijk maar ook heel erg mooi. Bij de jonkies weet je dat er veel risico is en dat ze niet allemaal groot worden maar afscheid nemen van zo’n klein ding is inderdaad anders

 • Yvonne van Gils (Damon en Fien) schreef:

  Lieve mensen, zo herkenbaar! Ik heb deze periode intensief met jullie mogen meemaken. Mogen, ja wel! Het was heel moeilijk omdat ik in die week in Juli ook afscheid heb moeten nemen van mijn eigen paard, Damon, maar ondanks dat het een hele heftige periode was voor iedereen ben ik toch blij dat ik die met jullie als team heb mogen doormaken. Zo’n fijn, betrokken en mooi team dat altijd klaar staat voor elk paard en voor iedereen. Ik hoop dat jullie weer wat rust hebben gekregen en hoop jullie allemaal heel gauw weer te zien. Liefs, Yvonne

 • Andrea schreef:

  Dat jullie voor elk diertje elke keer weer voor de volle 100% gaan met heel jullie hart, maakt het verlies van elk dier zwaar. Dat je dan ook nog eens je eigen veulentje moet wegbrengen is dan een extra zwaar gelag.Ik vind het ongelooflijk bijzonder wat jullie elke dag weer opbrengen en ik voel me bevoorrecht dat m’n paardjes door zo een betrokken team zijn verzorgd.Ik verneem nu dat Jeff 2 dagen na Nes is heengegaan, wat triest, zo een jong leventje.

Leave a Reply