Skip to main content

Begin juni was ik (Masja Fick) met 3 assistenten en 9 studenten te gast bij De Wildtshof voor het Masterson Method Weekend Seminar.De 9 deelnemers vormden een leuke en hechte groep en om dan samen met de paarden in een kudde te mogen werken is extra leuk. Zaterdagochtend keken de paarden ons nog een beetje argwanend aan en lieten ze ons wat afwachtend toe. Na de lunch waren we geaccepteerd en de resultaten overtuigend. Zo mooi om te zien en te ervaren! Het onderstaande filmpje is een mooie compilatie van het weekend. Met dank aan m’n assistente Caroline Janssen, die de foto’s en het filmpje maakte.

Korte toelichting

Het paard is een prooidier en zodoende ook een vluchtdier. Instinctief verdoezelt het pijn en ongemak. Het paard zal altijd proberen om sterk te lijken. Vertoont het paard tekenen van pijn of zwakte, dan is het risico groot dat het geselecteerd wordt door een roofdier, of als zwakke schakel achtergelaten wordt door de kudde. Elk paard probeert daarom tekenen van spanning, pijn en ongemak weg te stoppen en niet te tonen.

Masterson Methode

Het paard communiceert bijna volledig via lichaamstaal; van hele subtiele reacties tot de meest voor de hand liggende. De Masterson Methode is een interactieve methode waarbij intensief met de subtiele reacties van het paard wordt gewerkt om niet-zo-subtiele resultaten te behalen. We blijven onder de weerstandsgrens van het paard. Door niveaus van druk (aanraking) en beweging op het lichaam van het paard uit te oefenen, op een manier dat het zenuwstelsel van het paard niet in staat is om zich hier tegen te verzetten, wordt het paard in staat gesteld aan te geven waar het spanning vasthoudt. Daarna wordt het zenuwstelsel in staat gesteld de spanning los te laten. En het paard wordt in staat gesteld te vertellen wanneer de spanning is opgelost. Het deel van het zenuwstelsel van het paard dat pijn en ongemak verdoezelt (het sympathische zenuwstelsel, oftewel het deel dat actief is bij vluchten, vechten of bevriezen) ontspant. En het deel van het zenuwstelsel dat regenereert en geneest (het parasympathische zenuwstelsel) wordt geactiveerd.

Weekend Seminar

Het Masterson Method® Weekend Seminar is de volgende praktische stap na het lezen en bekijken van het boek en de DVD “Beyond Horse Massage” van de Amerikaan Jim Masterson. Het is een heel praktisch weekend, waarin de basistechnieken van de Masterson Methode worden uitgelegd en intensief geoefend. De deelnemer leert wat het paard verteld via voelbare en zichtbare reacties. Vervolgens wordt geleerd hoe deze reacties te gebruiken om het paard te helpen op diepere niveaus spanning los te laten. Dieper dan waar het paard zelf toe in staat is. Dit is intrigerend! Een interactief proces, dat resulteert in de verdieping van de relatie met het paard en een verbetering van de beweging en prestaties van het paard.

Meer informatie vindt u op de website van de Masterson Method: https://mastersonmethod.com
En in geval van vragen kunt u natuurlijk ook altijd even contact met mij opnemen: https://masjafick.nl

Leave a Reply